Самостійне маркетингове дослідження

15.02.2021 Категорія: Бізнес поради Час читання: 3 хв.
Самостійне маркетингове дослідження

Дослідити ринок і дійти до висновку, що потрібно клієнтові, не витрачаючи на це особливо багато часу і грошей дуже навіть реально. Є прості методи, знання яких можуть використовуватися невеликими компаніями, що не хочуть займатися бізнесом наосліп, але не мають можливості платити за маркетингові дослідження.

В реальності, багато хто вже проводив маркетингове дослідження, просто не називаючи це так. Спілкуючись з працівниками, читаючи відгуки своїх споживачів в мережі Інтернет або ж просто в розмові зі знайомими або друзями про ваші продукти, ви вивчаєте ринок, тим самим, на рівні підсвідомості, займаєтесь маркетинговим дослідженням. Пропонуємо ознайомитись з досить простими ідеями отримання потрібної інформації, не витрачаючи на це багато ресурсів.

Обговорюйте ваш продукт зі своїм персоналом.

Саме ваші співробітники, які працюють безпосередньо з клієнтами, є безцінним джерелом інформації. Дуже часто вони можуть розповісти вам про тенденції, можливості і небезпеки, які можуть вас очікувати. Ця інформація заслуговує на особливу увагу, її не варто пропускати повз вуха.

Спілкуйтеся зі своїми клієнтами.

Для розуміння цільового ринку, керівнику необхідно знати, хто є покупцем його продукту, якого саме продукту і чому. Частину цієї інформації можна отримати з власних даних про продажі. Єдине, що складно досліджувати, так це інформацію про мотивацію людей здійснювати певні покупки. Однак, в сучасному світі, споживачі зазвичай не проти надати зворотний зв'язок, оскільки більшість розуміє, що надання такої інформації - це спосіб поліпшити обслуговування або ціноутворення.

Перевірте свої ідеї.

Частою причиною звернення до маркетингових досліджень є бажання компанії випустити в користування новий продукт або послугу. Насамперед, потрібно провести мозковий штурм зі своїми співробітниками: дозвольте їм проявити свою креативність і запропонувати шляхи вирішення поставленої перед ними проблеми, яка особливо важлива для вашої компанії. Потім проаналізуйте на практиці ідеї співробітників серед ключових споживачів, бажано в особистій бесіді. Можливим, є впровадження «таємного покупця», кого-небудь, хто не пов'язаний з вашою компанією.