Дослідження та сегментація ринку

22.02.2021 Категорія: Бізнес поради Час читання: 4 хв.
Дослідження та сегментація ринку

Головне для успішного підприємця - мати уявлення про ринок, на який він збирається вийти. Воно повинно бути справжнім, максимально реальним і об'єктивним. Не варто виходити на ринок і пропонувати продукт або послугу, взагалі не уявляючи, кому вони потрібні, який є на них попит, хто конкуренти і як вони залучають клієнтів.

збір необхідної інформації

Тому, зберіть потрібну інформацію. Необхідно питати, цікавитися, дивитися навколо - це і є дослідження ринку. Заходьте до майбутніх конкурентів, поспостерігайте, скільки людей заходить, купує, що вони частіше купують, скільки співробітників працює на зміні, чи є реклама. Спробуйте об'єднати, що спільного для всіх покупців, чому вони роблять покупки саме тут. І обов'язково все записуйте!

Дуже пощастить, якщо вдасться поговорити з продавцем або ще краще з власником. Є ймовірність, що при розумному підході, вони поділяться інформацією, що Вас цікавить.

пошук майбутніх конкурентів

Займіться пошуком ваших майбутніх конкурентів в інтернеті, які у них пропозиції, асортимент товарів і послуг. Ознайомтеся з їх сайтом (з точки зору споживача). Можете зателефонувати, поставити ваші запитання.

Зайдіть на сервіси, де можна отримати статистику пошуків в інтернеті конкретного товару або послуги і перевірте, наскільки важлива ваша послуга або товар.

У підсумку - у вас повинно бути, нехай неповне, але реальне уявлення про ринок, на якому ваш бізнес зовсім скоро почне працювати. І тільки після цього, ви будете створювати щось власне і планувати вихід вашого бізнесу на ринок.

Як правильно сегментувати ринок

Сегментація ринка

Перша категорія ознак, за якими формуються групи споживачів, можуть бути демографічні, соціально-економічні, географічні. Можна називати цю категорію - «ознаки впливу». Тому, що вони багато в чому формують іншу категорію ознак - «ознаки поведінки».

Що таке «ознаки поведінки»? Це причини, за якими споживач купує ті чи інші послуги або товари. Тобто, хтось вибирає певний товар за його зовнішнім виглядом, хто за ціною, хто стежить за новинками, для кого важливіше надійність і якість товару, практичність використання.

Сегментація ринка

Відповідно, запропонувати все це в одному продукті практично неможливо. Саме тому вам потрібно визначити свою цільову аудиторію, якій з груп ви будете пропонувати свої послуги та товари. Якісно і дешево не буває. Розумієте, так? Або ви продаєте якісні товари або надаєте якісні послуги, і пропонуєте їх певній групи споживачів. Якщо ви будете продавати тільки один товар всім підряд - тоді дохід швидше за все буде не великим, але можливим, як не дивно. Тому, виберіть свою цільову аудиторію і працюйте з нею.

Досліджувати і сегментувати ринок не так складно, погодьтеся. А значить, і почати свою справу не так складно. Ну, а якщо вам знадобиться замовити сайт, запустити рекламу в інтернеті або роробити програму для бізнесу - звертайтеся до нас.